Bomen in Balans

 

Onderzoek naar een nieuwe behandelmethode


Bomen zijn de longen van de aarde. Vitale bomen dragen in belangrijke mate bij aan een vitaal ecosysteem; kwaliteit van de lucht, balans in het klimaat, aarde en water, vitaliteit van mensen/inwoners. Klimaatverandering wordt mede veroorzaakt door het op grote schaal weghalen van bomen.

Verschillende boomziekten waarvan de symptomen zichtbaar zijn in het landschap en stedelijk gebied verstoren deze vitale balans. Bomen in de openbare ruimte zijn in beheer van gemeenten en organisaties. De aandacht die men heeft voor de vitaliteit van bomen en hoe men omgaat met constatering van ziekte kan in de praktijk sterk verschillen.

Het probleem van essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte was in 2014 aanleiding voor het starten van pilots naar de effecten van een duurzame behandeling van zieke bomen. De behandeling draagt bij aan optimale omstandigheden voor behoud of verbetering van de conditie van de boom en herstel van ziekte. De werking van deze behandelmethode sluit aan op natuurkundige principes en heeft ook een positieve uitwerking op de bodem.

Gaandeweg zijn in dit pilotonderzoek 37 pilots van kleine groepjes bomen gemonitord voor een duur van gemiddeld ruim vier jaar (met name essen en kastanjebomen, totaal 107 bomen).

Uit dit eerste fase-onderzoek blijkt dat bij een groot deel van de bomen de conditie verbetert bij toepassen van de behandeling. Bij relatief veel bomen was de conditie bij aanvang 'matig'. Bij de laatste meting was het aantal bomen met een goede conditie ongeveer verdubbeld ten opzichte van de beginmeting, het aantal bomen met matige conditie bijna gehalveerd en het aantal bomen met slechte conditie ongeveer gelijk gebleven.

Vanaf 2017 is op een aantal locaties bij een groter aantal bomen de behandeling gestart. Daarnaast is de behandeling toegepast in een boomgaard met verschillende fruitbomen. Vanaf het najaar van 2018 is de behandelmethode uitgebreid met een nieuw hoogwaardig product.

De toepassing van deze unieke aanpak past heel goed in een duurzaam bomenbeleid.

© 2015-2022 Bomen-in-Balans.nl